Eenpans Shakshuka Recept | De receptcriticus

Deze website kan gelieerde links en advertenties bevatten, zodat we u recepten kunnen verstrekken. Lees mijn privacybeleid.

Shakshuka is een geweldige eenpansmaaltijd bestaande uit gepocheerde eieren in een hartige tomatensaus gekruid met smaakvolle kruiden en specerijen! Het is zo simpel maar ongelooflijk lekker! U zult genieten van de gedurfde en heldere smaken die zijn geïnspireerd op de Noord-Afrikaanse keuken.

Voor meer recepten bruisend met mediterraan smaak, probeer dit eens Marokkaanse kipdeze zelfgemaakte gyrosof Griekse gehaktballen!

Bovenaanzicht van gepocheerde eieren en tomatensaus in een metalen koekenpan.

Zelfgemaakt Shakshuka-recept

Shakshuka, ook wel geschreven als ‘Shakshouka’, is een eenvoudig vegetarisch gerecht waarvan wordt gezegd dat het zijn oorsprong vindt in Tunesië. Er zijn veel variaties, maar het recept van vandaag is een versie van de klassieke versie gemaakt met gekruide tomatensaus en gepocheerde eieren. Ook al is dit gerecht eenvoudig, het heeft de meest ongelooflijke smaak! Je kunt het serveren als ontbijt, lunch of diner, en het hele gezin wil meer.

Waar is Shakshuka ontstaan?

Shakshuka zou halverwege de 16e eeuw uit Noord-Afrika zijn ontstaan, waarbij het woord shakshuka ‘alles door elkaar’ betekent. Je kunt nu variaties van dit gerecht vinden in het hele Middellandse Zeegebied en het Midden-Oosten!

Deze snelle en gemakkelijke maaltijd is geweldig om te delen met vrienden en familie. Ik vind het leuk om het als middelpunt te hebben, omringd door smakelijke dingen waarmee je het kunt serveren. Crostini en pitabroodjes zijn mijn go-to’s, maar naan en wraps werken ook geweldig! Ik voeg graag een beetje shakshuka toe aan pitabroodjes met een klodder hummus en verse groenten. De combinatie van smaken en texturen is geweldig! Zodra je dit heerlijke gerecht zelf hebt geprobeerd, ben je verslaafd.

Ingrediënten die je nodig hebt

Een van mijn favoriete dingen aan dit gerecht is hoe eenvoudig de ingrediënten zijn. Shakshuka is een heerlijke, gezonde maaltijd gemaakt van slechts een handvol pantry-nietjes. Speel gerust met de kruiden en specerijen totdat de smaak naar wens is!

  • Olijfolie: Gebruikt om de gesneden groenten in te sauteren.
  • Groenten: Ik gebruikte gehakte witte ui en rode paprika voor een vleugje smaak en textuur.
  • Tomatenblokjes uit blik: Deze hoef je niet uit te lekken, je hebt vocht nodig om de hartige tomatensaus te maken.
  • Gehakte Knoflook: Het toevoegen van knoflook is een must voor de perfecte hartige smaak!
  • Kruiden en specerijen: Tijd om het kruidenrek uit te breken! Je hebt gerookte paprika, gemalen koriander, komijn, chilipoeder en zout en peper nodig.
  • Eieren: Gekraakt bovenop je koekenpan voor extra smaak en eiwit.
  • Feta kaas: Voeg een beetje verkruimelde feta toe aan je shakshuka voor een heldere, kaasachtige smaak!
  • Peterselie of koriander: Het toevoegen van gehakte kruiden voor garnering geeft je shakshuka extra smaak en ziet er ook nog eens geweldig uit!

Hoe Shakshuka te maken

Het is een smakelijke maaltijd die in minder dan 30 minuten klaar is! Het andere geweldige aan shakshuka is dat het allemaal in dezelfde koekenpan wordt bereid, dus je hoeft maar één gerecht af te wassen! Heerlijke recepten met een gemakkelijke reiniging zijn mijn favoriet. Het is een snelle en gemakkelijke maaltijd om te maken voor het gezin op drukke doordeweekse avonden!

  1. Sauteer Groenten: Voeg in een grote koekenpan op middelhoog vuur de olijfolie en de gesneden paprika en ui toe. Bak 5 minuten of tot de ui glazig wordt.
  2. Kruiden erdoor roeren: Voeg de gehakte knoflook, paprika, komijn, koriander en chilipoeder toe. Roer de kruiden door de paprika’s en uien en bak nog een minuut.
  3. Tomaten koken: Roer de tomaten uit blik erdoor. Draai het vuur laag om te sudderen. Kook de tomaten ongeveer 15 minuten, of tot de tomaten uiteenvallen en een dikke saus worden.
  4. Eieren toevoegen: Maak met de achterkant van een lepel 5 kuiltjes in de saus. Breek voorzichtig een ei in elk kuiltje.
  5. Kok: Bedek de pan met een deksel en kook 5-7 minuten, of tot de eieren naar wens gaar zijn. Pas op dat je de eieren niet te lang kookt, ze moeten een beetje vloeibaar zijn.
  6. Zout en peper toevoegen: Breng op smaak met peper en zout.
  7. Garneer toevoegen: Garneer met verkruimelde feta en gehakte peterselie.
4-fotocollage van shakshuka-ingrediënten die aan een pan worden toegevoegd en samen worden gestoofd.

Tips en variaties

Omdat er zoveel versies van shakshuka zijn, kun je alle verschillende smaken en add-ins naar wens mixen en matchen! Hier zijn een paar eenvoudige ideeën om mee te beginnen.

  • Veganistisch maken: Je kunt dit recept gemakkelijk veganistisch maken door de gepocheerde eieren te vervangen door een veganistische eiwitbron zoals roerei. Je zult ook de feta moeten vervangen voor een zuivelvrij alternatief.
  • Pittige Tomatensaus: Hoewel er zowel chilipoeder als paprika in dit shakshuka-recept zit, is de smaak eerder zoet en rokerig dan heet. Als je wilt dat je gerecht meer warmte heeft, voeg dan meer chilipoeder, paprikapoeder, rode pepervlokken of zelfs cayennepeper toe tot je de gewenste pittigheid hebt bereikt. Zorg ervoor dat je het snuifje voor snuifje toevoegt, want met een beetje kruiden kom je een heel eind.
  • Meer toppings: Probeer gesneden avocado, bonen, jalapenos, spinazie, boerenkool of schijfjes limoen toe te voegen aan je volgende shakshuka-batch!
  • Serveer met: Alles dompelbaar! Dit gerecht is perfect om te serveren naast knapperig brood zoals crostini of Frans brood, evenals naan en pita.

Close-up van shakshuka in een metalen koekenpan.

Restjes bewaren

Als je shakshuka over hebt, wil je die zeker bewaren voor later! Het warmt heerlijk op voor een snelle snack gedurende de dag.

  • In de koelkast: Bewaar je overgebleven shakshuka in een luchtdichte container voor maximaal 5 dagen.
  • Opwarmen: Verwarm je overgebleven shakshuka boven het fornuis op middelhoog vuur tot het bubbelt en door en door is opgewarmd.

Een stuk brood dat in het ei-tomatenmengsel wordt gedompeld.


  • Voeg in een grote koekenpan op middelhoog vuur de olijfolie en de gehakte paprika en ui toe. Bak 5 minuten of tot de ui glazig wordt.

  • Voeg de gehakte knoflook, paprika, komijn, koriander en chilipoeder toe. Roer de kruiden door de paprika’s en uien en bak nog een minuut.

  • Roer de tomaten uit blik erdoor. Draai het vuur laag om te sudderen. Kook de tomaten ongeveer 15 minuten, of tot de tomaten uiteenvallen en een dikke saus worden.

  • Maak met de achterkant van een lepel 5 kuiltjes in de saus. Breek voorzichtig een ei in elk kuiltje.

  • Bedek de pan met een deksel en kook 5-7 minuten, of tot de eieren naar wens gaar zijn. Pas op dat je de eieren niet te lang kookt, ze moeten een beetje vloeibaar zijn.

  • Breng op smaak met peper en zout.

  • Garneer met verkruimelde feta en gehakte peterselie.



Serveert: 5

calorieën177kcal (9%)Koolhydraten11g (4%)Eiwit9g (18%)Dik12g (18%)Verzadigd vet3g (15%)Meervoudig onverzadigd vet2gEnkelvoudig onverzadigd vet6gTrans vet0,02gcholesterol170mg (57%)Natrium374mg (16%)Potassium476mg (14%)Vezel3g (12%)Suiker6g (7%)Vitamine A1656IU (33%)Vitamine C47mg (57%)Calcium125mg (13%)Ijzer3mg (17%)

Alle voedingsinformatie is gebaseerd op berekeningen van derden en is slechts een schatting. Elk recept en elke voedingswaarde is afhankelijk van de merken die je gebruikt, meetmethoden en portiegroottes per huishouden.

Cursus Ontbijt

Keuken Israëlisch, Mediterraan

Trefwoord 15 minuten

creatSource link

ZIE JE GEDACHTEN

Leave a reply

Versaanhuisgeleverd.b
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart